
OGE - 99 x 241

Office of Government Ethics

 99 x 24

Letter to a Private Attorney
dated December 14, 1999

This is in response to your letter to the Office of
Government Ethics (OGE), dated October 26, 1999, in which you
inquired whether a proposed compensation plan for certain former
Government employees at your firm would be permissible under 18
U.S.C. § 203.  Based on the facts set out in your letter, as
well as in a subsequent telephone conversation between you and
a member of my staff, we have concluded that the proposed
compensation plan would pose a potential problem under section
203 for one of the former employees about whom you inquired, but
not for the others.

FACTS

Former Federal employees sometimes are hired by your firm
as “contract partners” for a certain period of time after they
leave Government service.  Contract partners have the same
voting rights and other privileges as “equity partners,” but
they have a different compensation plan.  Compensation for these
contract partners is fixed according to a projection of what
partners of similar experience are expected to receive for the
calendar year.  The basis for this projection is the firm’s
annual budget, which includes an estimate of revenues and
expenses for the following year.  The firm budget is calculated
each year for reasons other than the establishment of
compensation for contract partners, although it is used for the
latter purpose as well.  Past experience indicates that this
budget, which is a function of general trends perceived at the
firm, is very imprecise, owing largely to the relative
unpredictability of revenues. (Expenses are somewhat more
predictable.)  Consequently, the budget is revised every year
around September, based in part on historical data concerning
actual revenues received through July of the same year.  At the
same time, a corresponding adjustment is made to the
compensation level for new contract partners.  In 1999, the mid-
year adjustment yielded an 11.5% increase in the compensation
level.



1 You did indicate that the firm has some contract partners
who are not former Government employees, such as attorneys who
have joined the firm mid-year from other firms.  For these
contract partners, there is actually a year-end re-evaluation of
the compensation rate.  In such cases, there is a comparison of
the projection-based compensation figure with the actual income
received by the firm and the resulting partnership distributions
received by partners of comparable experience.  Where the
compensation level set according to the earlier budget
projection is particularly low in proportion to actual firm
income, the compensation is revised upward.  However, because of
18 U.S.C. § 203, the firm does not perform such a year-end
adjustment for any contract partners coming from the Government,
and it does not propose to do so.
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Your firm hired one former Government employee in June 1999,
prior to the September adjustment.  In September, the firm also
hired two other attorneys from the same Government agency as the
first.  The second two attorneys were automatically covered by
the new compensation level, as they were hired after the 11.5%
increase became effective.  In the interest of “equity,” your
firm now proposes to increase the compensation level for the
first attorney by 11.5%, “to ensure that he is treated equitably
as compared to the compensation rate of other, similarly
situated attorneys in our firm with fixed compensation.”  

You did not indicate that the possibility of a mid-year
compensation adjustment was discussed with the first attorney at
the time he was hired.  You stated that this question typically
would not arise.  On the one hand, when a contract partner
begins work early in the year, there is no adjustment based on
revised budget projections, and the lawyer receives the
compensation as originally calculated.  On the other hand, when
the contract partner begins work later in the year, near the
time of the mid-year budget correction, the compensation level
is set according to the revised projections.  In the instant
case, the first attorney just happened to have started in June,
which was neither early in the year nor after the actual budget
revision, and he happened to come from the same agency as two
attorneys who started in September and would benefit from the
11.5% increase.1 

DISCUSSION
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18 U.S.C. § 203 prohibits an employee from receiving, either
directly or indirectly, “any compensation for any
representational services” in connection with a particular
matter in which the United States is a party or has a direct and
substantial interest.  Section 203 applies equally to
representational services rendered by the employee personally
and to representational services rendered by another person,
provided that the employee shares in the compensation for those
services.  The prohibition attaches if the covered
representational services were provided at a time when the
individual was still a Government employee, regardless of when
the employee actually receives the compensation.

Pursuant to section 203, therefore, a former Government
employee who joins a law firm may not share in any fees
attributable to representational services provided by the firm
while the individual was still employed by the Government.  See,
e.g., OGE Informal Advisory Letter 93 x 31.  This means, among
other things, that the compensation plan may not be dependent on
actual firm profits, where such profits result in any part from
covered representational services.  See 4B Op. O.L.C. 603
(1980).  For example, a former employee may not receive a
partnership interest that includes a share of fees generated
from covered representational services rendered prior to the
individual’s termination from Government service.  See OGE
Informal Advisory Letter 90 x 10.  Likewise, a former employee
may not receive a bonus that is “calculated in any part based
upon the firm’s receipt of such fees.”  OGE Informal Advisory
Letter 90 x 3.  Where a firm calculates partnership income or
bonuses based on actual receipts of fees, there must be a
deduction to account for any income otherwise attributable to
the firm’s covered representational services.  Moreover, in such
cases, the firm “may not make up any resulting disparity so that
[the individual does] not suffer any economic loss.”  OGE
Informal Advisory Letter 84 x 3.

Nevertheless, as your letter recognizes, OGE has held that
the payment of a fixed rate of compensation is one means of
avoiding the prohibition of section 203 against sharing in
compensation for covered representational services.  See, e.g.,
OGE Informal Advisory Letter 84 x 6.  Where a firm prospectively
fixes a rate of compensation (such as a salary or hourly wage),
the compensation becomes an obligation of the firm itself to the
individual, not an obligation contingent on fees from any
particular source or activity, including fees from covered
representational services.  See OGE Informal Advisory Letter
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83 x 19.  Under such circumstances, the former employee’s
compensation will not vary according to any fees actually
received by the firm, but may be greater or less than a typical
partnership share of the fees actually received by the firm.

Based on the facts you have provided, it appears that your
firm has attempted to set a fixed compensation level, as opposed
to a traditional partnership share.  However, it is also true
that the formula for determining that fixed compensation level
is dependent on the anticipated partnership share of other
partners in the firm.  This anticipated partnership share, in
turn, is dependent on a projection of fees received in the
upcoming year, with no deduction or set-off for projected fees
for covered representational services.  Furthermore, with
respect to the former Government employee who joined your firm
in June, the initial “fixed” compensation level was revised
upward in September, as a result of a new projection of annual
revenues based partly on actual historical data concerning fees
already received through July of the year, including,
presumably, fees already received for covered representational
services.

The closest analogy to these circumstances is the situation
addressed in OGE 93 x 31.  In that case, a law firm proposed to
fix the compensation of two former employees based on a
projection of estimated receipts from billings, rather than the
actual fees received or receivable by the firm for the year.
This fixed amount was to be paid regardless of how accurate the
estimate ultimately proved.  Moreover, the firm specifically
proposed to exclude from the calculation any billings for
representational services provided during the period that the
former employees served in the Government.  We concluded that
the plan was consistent with section 203, as it eliminated the
central concern that former employees “not share specifically in
any fees earned by the firm for representations to the Federal
Government made during any period in which the individuals were
employed by the Federal Government.”

Unlike the firm in OGE 93 x 31, your firm does not propose
any measure specifically to exclude projected receipts for
covered representational services from your calculation of a
fixed compensation rate for former Government employees.  The
budget figures on which the compensation level is based do not
discriminate between projected receipts for covered
representational services and projected receipts for any other
services.  However, given the variety and complexity of law firm
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compensation plans, each proposal must be scrutinized on a case-
by-case basis, and the plan described in OGE 93 x 31 is by no
means normative.  Section 203 does not invariably require a law
firm to exclude any projected receipts attributable to covered
representational services, for purposes of calculating a fixed,
prospective rate of compensation.  See 4 Op. O.L.C. at 603 (non-
partner may receive salary attributable to earnings from
representational services, as long as no share in firm profits).
Nevertheless, where no such exclusion is made, it is all the
more important that the compensation truly be “fixed” and not
contingent on firm receipts and profitability.  See OGE 90 x 10
(“straight” salary); OGE 90 x 3 (same).  In this connection, we
are mindful that section 203 expressly prohibits an employee
from receiving compensation “directly or indirectly” from
covered representational services (emphasis added).

Under the facts you present, we do perceive a potential
section 203 problem with respect to your proposal to adjust the
compensation of the former employee who commenced employment
with your firm in June. There is a good argument that the mid-
year compensation adjustment would allow the former employee to
benefit, at least indirectly, from fees actually received by the
firm, because the raise is predicated in part on historical data
concerning fees actually received through the first seven months
of the year.  Clearly, the former employee would be allowed to
share in the firm’s better than anticipated profitability
through the mid-year.  One might even analogize the adjustment
to a bonus tied to increased firm profitability.  Obviously, the
question is one of degree: at some point, a compensation
adjustment more closely approximates actual receipts, and the
failure to calculate any set-off corresponding to receipts for
covered representational services begins to look more like an
effort to make up any disparity between former Government
employees and ordinary equity partners.  See OGE 84 x 3.  With
respect to the former employee who joined your firm in June, we
cannot say that the September compensation adjustment would not
violate section 203.

We do not have such concerns, however, with respect to the
other two former employees who joined your firm in September.
These attorneys are not subject to any upward adjustment in
their compensation because they began employment after the mid-
year increase was established.  Even though their compensation
has been determined on the basis of total projected firm income,
with no set-off for projected fees from covered representational
activities, their compensation level is truly fixed.  The amount
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to be received by these attorneys will not vary depending on
actual firm profitability during the course of their employment.

CONCLUSION

To summarize, we perceive no problem under 18 U.S.C. § 203
with respect to the two former Government employees who joined
your firm after the adjusted compensation level became fixed.
However, we believe that the proposed adjustment would raise
serious concerns under section 203 for the attorney who already
had been employed at a lower rate, because his compensation
would not be sufficiently fixed but rather contingent on
increases in firm profitability, attributable in part to fees
for covered representational services.

Sincerely,

Stephen D. Potts
Director


